Co je Fresh 48?

Ne příliš poetický název „Fresh 48“ může evokovat meníčko ve Vaší oblíbené bageterii, ale nenechte se zmást. Řeč je o profesionálním focení miminek do 2 dnů od narození. Tento fotografický styl vznikl v posledním desetiletí jako reakce na rostoucí poptávku rodičů po emotivních a autentických snímcích novorozených miminek. Koncept klade důraz na intimitu, přirozenost a neopakovatelnost prvních hodin miminka na tomto světě. Jako fotografka tohoto stylu, se snažím zachytit pohledy rodičů, první vzájemné doteky, veškeré emoce, včetně úžasu nad novým životem.

O něco známější, než Fresh 48, je v ČR tzv. focení „Newborn“. Název se opět nepřekládá, ale napovídá, že i zde hovoříme o novorozencích. V čem je tedy rozdíl? Newborn focení probíhá zpravidla do 10. dne od narození v ateliéru a využívá se zde fyziologické spavosti dětí. Snahou fotografa je, aby miminko usnulo a poté jej fotí, většinou zábalené v tzv. vrapech a využívá větší nebo menší množství rekvizit. Tento fotografický styl se zaměřuje především na zachycení podoby miminka, která je poměrně velkoryse stylizována. Fresh 48 vznikl jako alternativa, pro rodiče, kteří preferují spíše přirozenou, méně stylizovanou fotografii a v popředí jejich zájmu není portrét miminka, ale spíše rodinný příběh jeho prvních hodin na tomto světě. 

Dává vůbec smysl v dnešní době uvažovat o profesionálním focení? Přestože jsem nadšená z výkonu foťáků v mobilech, přihřeji si polívčičku a zalobuji  za nás fotografy. V dnešní době není problém nedostatek fotografií, spíše naopak. V množství fotografií, které denně necvakáme do mobilu je po čase velmi těžké najít ty, které jsou něčím výjimečné. Věřím, že profesionálně  zvládnuté fotografie miminka a jeho rodiny v období, které nelze vyfotit nikdy jindy, mohou být právě těmi, ke kterým se budete s láskou vracet za mnoho a mnoho let. A co tedy vybrat? Fresh 48? Newborn? Myslím, že každý má vnitřní kompas, který mu napoví, která z alternativ je ta správná. Doporučuji Vám seznámit se s prací Fresh48 a Newborn fotografů ve Vašem okolí a tam, kde nastane „wow efekt“, tam jste na správné adrese.  

"Zatímco moje máma, měla do mých tří let 20 fotek, moje dcera jich má 20 jen od dnešního rána."
unknow influencer
parafráze, facebook

Fresh 48 spadá do kategorie lifestylového focení, které se snaží zachytit jakousi „učesanou realitu“, ale míra této učesanosti velmi závisí na konkrétním pojetí fotografa. Prostředí porodnice je barevně různorodé, což na fotografiích nemusí  působit harmonicky. Fotograf může mít tendenci přiklánět se k černobílému pojetí úpravy. Já sama, mám černobílou fotografii moc ráda, zvláště pro zachycení velmi emocionálních momentů, na druhou stranu mi přijde škoda s barvami vůbec nepracovat. 

Jak tedy zařídit, aby působila fotografie harmonicky, ale zároveň neztratila na přirozenosti? Troufám si říci, že klíčovou roli v tomto hraje oblečení rodičů i miminka. Pokud se totiž podaří, aby měla na sobě rodina neutrální, k sobě ladící barvy, přinese to opticky do fotografie klid a uspořádanost. Nejde přitom o to, aby maminka balila do své, už tak napěchované tašky věci navíc. Obyčejné, bílé nebo béžové body pro miminko bude snadno ladit, jak s oblečením tatínka, tak s noční košilkou maminky. Právě tato část přípravy na focení se podílí na tom, že realita je učesaná a výsledné fotografie budou působit nadčasověji a příjemně na pohled.  

A jak je to s retuší? Přesně jako s oblečením. Novorozené miminka, zvláště ta, která přijdou na tento svět přirozenou cestou, mývají na pleti četné otlaky, suchou kůžičku a velmi častá je také novorozenecká žloutenka, která barví pleť do mnohem sytějšího odstínu, než bude mít později. Někteří fotografové ponechávají tyto „nedokonalosti“ bez zásahu. Já osobně se přikláním k částečné retuši. Na jednu stranu není mým cílem, aby měly děti alabastrovou pleť jako panenky, na druhou stranu se vždy snažím najít řešení, aby to miminku slušelo, ale zároveň zůstaly zachovány detaily, které jednoduše k čerstvě narozeným miminkům patří.

"Fresh 48 balancuje na hranici reportáže a portrétního focení. Výsledkem této snahy je učesaná realita, kde jsou eliminovány rušivé vlivy, ale zároveň je ponechán značný prostor spontánnosti a autenticitě."
Hana Hamerníková
autor článku

jaro 2024 v pražských porodnicích

Čekáte jarní miminko a chtěli byste mít na památku mé fotografie?